Образовање и наука

Основне школе у Крњачи

ОШ “Зага Маливук”

Адреса: Грге Андријановића 18, Крњача (Палилула, Београд)
Телефон директора: 011/2711-999
Телефон школе: 011/2712-371
Сајт: www.oszagamalivuk.edu.rs
Емаил: oszmalivuk@gmail.com

Средње школе у Крњачи

Пољопривредна школа са домом ученика ПКБ

Адреса: Панчевачки пут 39, Београд (Палилула)
Телефон: 011/2712-715
Сајт: www.skolapkb.edu.rs
Емаил: skolapkb@gmail.com

Вртићи у Крњачи

Јасле и Вртић „Мимоза“

Адреса: Партизански блок 1, Крњача (Палилула, Београд)
Телефон: 011 2712030

ОБРАЗОВАЊЕ И СОЦИЈАЛНО СТАРАЊЕ

У насељу за најмлаће становнике налази се „Јасле и Вртић МИМОЗА

Пратећи потребе насеља, многи су се одлучили за отварање својих приватних вртића. Тако насеље поред ЈЕДНОГ државног вртића поседује и неколико приватних. Отварањем управо ових вртића растеретиле су се листе чекања и ослободила места за децу.

Основно школско образовање остварује се данас у Основној школи „Зага Маливук“.

Школа је саграђена августа месеца 1961. године. Највећу заслугу за изградњу школе има први директор Никола Митић. Школска зграда рађена је у три етапе. Прво је 1961. Саграђен део између хола и трпезарије. Школа је имала 9 учионица са 16 одељења и 553 ученика. Наставу је изводило 8 учитеља и 13 наставника. Број ученика се повећао тако што се настављена изградња друге етапе: хол, канцеларије, две учионице, фискултурна сала и 4 учионице на спрату. Изградњом школе „ Васа Пелагић“ у Котежу 1971. године део ученика и наставног особља пресељава се у ту школу. 1975. завршена је трећа етапа изградње : трпезарија са кухињом и котларница. Школа је добила многа признања, диплома и похвала.

Одлуком одбора Пољопривредног комбината из 1964. године, оснива се Пољопривредна школа са домом ученика ПК “Београд”. Школа је основана за потребе комбината, јер тадашње школе у Београду нису задовољавале потребе за кадровима овог типа. Данас ову школу похађа око 1000 ђака распоређених у 35 одељења. Школа располаже са 7 класичних учионица, 10 кабинета, две лабораторије и радионице, салом за фискултуру, библиотеком. За практичну обуку школа располаже са трактором са свим прикључним машинама, а ту су и објекат за коке носиље, ветеринарска амбуланта, пластеници и воћњак. Дом ученика смештен је у мирном делу града, издвојен од градске буке и гужве. Од његовог оснивања па до данас кроз њега је прошло око 1000 ученика. Капацитет дома је 125 места и на њега имају право ученици свих школа са територије Београда, а који су настањени у унутрашњости Србије.