Исплата пензија за март 2020. за кориснике ПИО фонда организује се од четвртка, 2. априла 2020, за све категорије пензионера.

За пензионере који су у категорији „Запослени“ датум исплате оба дела пензија за март 2020. је од 10. априла преко текућих рачуна, на кућне адресе и на шалтерима пошта.

Влада Србије најавила је да ће једнократна помоћ свим пензионерима од најмање 4.000 динара, бити исплаћена између 1. и 15. априла.

За пензионере у категорији „Самосталне делатности“ исплата пензија за цео март 2020. почела је 2. априла.

За пензионере у категоријама „Пољопривредни“ и „Војни“ пензије за март ће бити исплаћене 4. априла (преко текућих рачуна) и 6. априла (на кућне адресе и на шалтерима пошта).

Из ПИО фонда саопштавају да исплате пензија за фебруар 2020. за пензионере у бившим републикама СФРЈ почињу 10. априла.

Исплата пензија за време ванредног стања

(24. март 2020) – Исплате пензија за грађане врше се уз посебна овлашћења, као и путем доставе.

Почевши од уторка, 24. марта, грађани који претходно нису овластили никога за подизање пензија, могу то да ураде посебним овлашћењем за лице које ће у њихово име и за њихов рачун, уз поседовање своје и њихове личне карте, подићи унапред дефинисан износ пензије.

Издавање овлашћења мора се обавити бесконтактно – у сваком тренутку одржавајте безбедну дистанцу од два метара и после доставе пензије извршите дезинфиковање руку.

Прочитај више  Искључење струје за понедељак, 01 јун

Пример овлашћења издала је Народна банка Србије, али се може саставити и у слободној форми, уз обавезно навођење личних података пензионера и лица које се овлашћује, број текућег рачуна, назив банке и износ који се исплаћује (бројем и словима). Овлашћење мора бити потписано како би било прихваћено.

Сви пензионери који не овласте друго лице за подизање пензије, треба да позову контакт телефон банке у којој имају отворен текући рачун и да наведу адресу и износ који желе да им се достави, а Пошта Србије ће им по хитној процедури уручити пензије.

Банке ће такође и самостално контактирати ове кориснике путем контакт центра или СМС поруком од данас, 24. марта, како би пензионери што раније знали на који начин ће се исплата реализовати. Детаљну инструкцију за поступање банака приликом исплате пензија у тренутној ситуацији издала је Народна банка Србије.

Комплетне трошкове доставе сносиће Република Србија, тако да пензионери неће имати додатне издатке због новонастале ситуације изазване вирусом ЦОВИД-19.

Војска Србије и Министарство унутрашњих послова биће на располагању Пошти Србије током расподеле пензија.

Такође, сви пензионери који поседују платне картице, могу их предати особи од поверења како би извршила куповину за њихове потребе.

Ова одлука има за циљ задовољавање потреба најстаријих суграђана и на овај начин Влада још једном показује да ће учинити све што је потребно како ти грађани не би имали никакву потребу да напуштају своје домове.

Прочитај више  Ред вожње коридорних линија који важи од 23. марта

Заштита живота и здравља свих грађана апсолутни је приоритет Владе Србије, која ће наставити да прати развој ситуације изазване вирусом COVID-19 и да чини све како би у сваком тренутку била у потпуној служби грађана Србије.

Детаљну табелу можете погледати кликом ОВДЕ.