Српска Православна Црква и њени верници данас прослављају Лазареву суботу или Суботу праведног Лазара. Лазарева субота је дан уочи Цвети, посвећена је васкрсењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих после четвородневног пребивања у гробу. Након васкрсења Лазар је био Епископ на Кипру.

Празник Лазарева субота први пут је установљен у Јерусалиму, у IV веку, а данас га многе породице славе као крсну славу.

Лазарева субота се сматра и „даном дечје радости“, јер се истог дана и празнује Врбица. Врбица је обичај веома познат и распрострањен, посебно се односи на децу. Наиме, на данашњи дан убиру се олистале граничице врбе, од неких се потом праве венчићи за децу. Врбине кранчице у ствари су замена за палмине које су држали у рукама људи који су радосно дочекали Исуса Христа на улазу у Јерусалим након васкрсења Лазеревог.

Врбица је дан окупљања, тада се се литургија одржава ван храмова, у поподневим часовима.

Данашњи празник верници у нашој држави обележиће у мало другачијем светлу. Како је на снази дводневна забрана кретања услед пандемије вируса Covid-19, данас нећемо ићи на поподневу литургију, нити ћемо се окупљати испред цркви и храмова. Данас, паркови и шуме неће бити пуне дечице која беру своју врбину гранчицу, нити ћемо правити венчиће од истих. Неће се чути благи звукови малих звончића на дечјим грудима, али сваки верник треба и хоће да обележи овај празник са својом породицом.

Прочитај више  Више канала за гледаоце који телевизију гледају преко обичне антене

У својим домовима, у миру и слози, са својим породицама, прослављамо данашњи дан. Сетимо се свих хришћанских, али и људских вредности, данас, чувајмо себе, чувајмо ближње, останимо код куће и мислимо једни на друге.

Екипа портала Крњача Инфо жели Вам срећан празник.