Јавни градски превоз почеће да саобраћа по летњем реду вожње, уз додатне редукције.

После паузе због епидемије новог корона вируса која је трајала око месец и по дана, јавни градски превоз у Београду ће од сутра поново почети да функционише, а у првој фази превозиће се искључиво запослени.

Летњи ред вожње подразумева и да је укинут сваки други полазак, што значи да ће и од 17.00 до 21.00 бити мањак возила.

У циљу спречавања ширења заразне болести Ковид 19, Градски завод за јавно здравље Београд прописао је правила која ће приликом коришћења градског превоза морати да се поштују.

Осим ношења личне заштитне опреме, односно маски и рукавица, улазак у возило биће могућ само на једним вратима и то предњим, док ће излазак путника бити на вратима обележеним за излаз.

Путници ће моћи да седе и стоје на видно обележеним местима у сваком возилу, што ће бити и максимални дозвољени број путника у возилу.

У сваком возилу редар превозника ће водити рачуна да ли путници улазе правилно носећи личну заштитну опрему и проверавати валидацију картица за запослене што ће им уједно бити и доказ да је реч о запосленим особама.

Запослени свој статус доказују персонализованом А1 БусПлус картицом са уплаћеном претплатном картом за текући месец за одговарајући број зона и у том случају не морају код себе да имају оверен радни налог.

Прочитај више  Информације о новом корона вирусу 26.03. у 15 часова

Путници који се определе за једнодневну, тродневну или петодневну карту, обавезни су да приликом уласка у возило уз валидацију карте покажу и радни налог за текући дан издат од стране послодавца.а

У случају да се путници не придржавају прописаних мера и да у возилу нема места за нове путнике, односно да су обележена места попуњена, возачима је дозвољено да у возило не приме путника.

У случају потребе, моћи ће и да зауставе возило и обавесте надлежни оперативни-контролни центар, који ће одмах позвати комуналну милицију или полицију ради интервенције.

Ако путници примете да је у возилу већи број путника од дозвољеног или да се неки путници не придржавају превентивних мера (не носе маску и рукавице), имаће могућност да такве случајеве пријаве телефоном на БЕОКОМ сервис (телефон 0800 110 011), при чему је потребно да пријаве број линије на којој се возе, ИД број возила, време и место уочене неправилности, како би биле предузете адекватне мере.

ИЗВОР: МОНДО / БЛИЦ