Савремено доба, кажу донело је отуђење, све је постало дигитализовано и виртуелно, изгубили смо додир са друштвом, додатно смо се увукли у себе и заједница више није заједница, већ само скуп појединаца који живе на истом месту. Можда је то тачно једним делом, можда смо се стварно осамили и отуђили, можда већина нас ни не познаје свог комшију или би желела да га не познаје. Све је то можда, све је то део неке веће, генерализоване приче. Чињеница је да, време у коме живимо се веома разликује од времена у коме су одрасли наши родитељи, а камоли од времена наших бака и дека, сигурно да су се друштвени односи и култура дружења променила, такође. Међутим, данас постоје управо ти друштвени односи, како они међу појединцима, тако и односи појединаца према заједници који побијају оно горе поменуто можда. То су они наизглед ситни примери, али само наизглед, јер је њихова вредност велика. Управо један од њих имамо и у нашој заједници.

Крњача, као насеље, има огромних проблема са екологијом, смеће се нажалост свуда одлаже, канали нису у најбољем стању, а канализације нема (макар још увек). Када сагледате све то однос са природом и није баш најбољи, а нажалост се многи и не труде да буде другачије. Међутим. не сви.

Прочитај више  Обавештење о упису у ОШ „Зага Маливук“

Данас Вам доносимо причу о лепом примеру за заједницу. Причу о станарима једне зграде у улици Бруска. У времену када сви кажу да смо се отуђили, у времену када нас није брига ни за шта друго сем за наше, кажу, у месту које има проблем са смећем и екологијом, дајемо Вам причу о најлепшем улазу.

Општина Палилула дужи временски период додељује награде за најлепши улаз, 2018. године ту титулу понела је зграда у Крњачи, у улици Бруска број 20. Наше мишљење је да јој та награда није ни била потребна, јер је улаз био и до дана данашњег остао прелеп. У разговору са станаркама које су започеле рад на овом улазу, љубазно су нам рекли да је све кренуло спонтано и у жељи да, у оквиру свог слободног времена, дају допринос лепшем изгледу своје зграде.

Када једно добро дело почне да се реализује, оно са собом вуче још добрих дела и још вредних људи. Тако да данас можемо видети велики број станара у тој и оближњим зградама како воде рачуна о самим зградама и улазима, као и о простору између зграда.

Кажу да је ово време у коме смо се отуђили, време у коме не знамо или не желимо да знамо ко нам је комшија, кажу, али нису видели. Нису видели како у једној Крњачи, станари нису отуђени, како не само да знају ко им је комшија, него су се и удружили са својим комшијом.

Прочитај више  Уређење канала у Крњачи

У Србији постоји стара изрека да немаш ближег од комшије, ту су да се слажемо и не слажемо међусобно, али да се на крају увек удружимо за бољи изглед и бољи живот у нашој заједници.

Тек кад знаш ко ти је комшија, кад се са њим удружиш, ма и кад се посвађаш, заједница није само скуп појединаца која живи на једном месту, заједница је мало већа фамилија.

У наставку можете уживати у сликама прелепог улаза, он данас овако изгледа.

„Главни извођачи радова“ рекли су нам да ће башта добити још лепши изглед чим ванредно стање прође, тада ће моћи да оду у неопходну набавку. Нама је предивна и сада.

Једно велико браво за идеју, велико браво за реализацију, и још веће браво за иницијативу. Лидери покрећу нове лидере.

Свака част станарима и велико хвала од екипе портала Крњача Инфо.